dilluns, 10 d’abril del 2017

Tortell de ram fàcil i ràpid



Ahir era el dia del ram i volia provar de fer un tortell, però totes les receptes que trobava s’havien de deixar llevar molta estona i el meu fill és un impacient, per tant he hagut d’improvitzar una de més ràpida amb una barreja de diferents receptes. He agafat part de receptes de tortell i part de receptes de brioixos i aquest ha sigut el resultat (a les fotos podeu veure com ha quedat abans i després de coure).

INGREDIENTS

250 g. de llet
100 g. d’oli d’oliva
75 g. de sucre
1,5 sobres de llevat de fleca (jo he fet servir el del Mercadona)
2 ous
650 g. de farina de força
Una punta de sal
Mitja culleradeta d’aigua de tarongina (al Mercadona el venen “agua de azahar”)
Fruita escarxada
Pinyons (opcional, jo no n’he posat)
1 ou batut
Sucre glass
Aigua
Trufa, nata, xocolata, massapà (opcional)

PREPARACIÓ

  1. Posem al vas de la thermomix la llet, l’oli, l’aigua de tarongina i el sucre i barregem 1 minut, temperatura 37 graus i velocitat 1
  2. Afegim el llevat i programem 1 altre minut, també a 37 graus i a velocitat 1. Mentrestant hem de treure el cubilet i anar-hi tirant els ous d’un en un sense parar la màquina
  3. Afegim la farina, un xic de sal i programem 3 minuts a velocitat espiga perquè quedi amassada
  4. Deixem que creixi al vas. Jo vaig deixar-ho un quart d’hora però si li podeu deixar una mica més millor
  5. Mentrestant preparem el sucre aterrossat. Per fer-ho posem un bol ple de sucre, hi tirem unes gotes d’aigua (n’hi ha que hi tiren anís o cointreau) i barregem molt bé. Només ha de quedar una mica moll, com terrossos de sucre. Aquesta vegada he provat de fer-ho amb sucre glass i el resultat m’ha agradat molt
  6. De ben joveneta vaig treballar en una fleca i, per fer llevar els croissants, els deixava al forn a 50 graus durant una mitja hora, però si no teniu pressa ho podeu tapar amb un drap i deixar-ho fins que veieu que ha pujat
  7. Quan veiem que ja ha pujat la traurem i la posarem a la taula per fer la forma de tortell. Nosaltres no tenim gaire traça (ja es veu a la foto) però el que s’ha de fer és una bola, després un forat al mig amb la mà i anar girant la massa amb compte a sobre la mà per tal que amb el seu propi pes el forat es vagi fent més gran
  8. Afegim la fruita, pintem amb l’ou batut i després afegim el sucre aterrossat
  9. Ho posem a la safata folrada de paper de forn i ho deixem coure a 200 graus durant 18 minuts
  10. Deixem refredar una mica i l’obrim per emplenar-lo de nata, trufa, massapà o el que vulgueu (jo no li he posat res perquè al peque de la casa li agrada més així)
  11. I a menjar!


TRUCS

  • Si tens pressa o mandra d’anar posant la fruita escarxada pots afegir-la pel bocal quan hagis posat la farina i falti un minut per acabar
  • Per fer llevar el tortell podeu deixar-ho tapat un parell d'horetes o posar-ho al forn a 50 graus durant mitja
  • Perquè quedi daurat, si no voleu posar-hi ou, podeu escalfar una fulla de gelatina neutre amb una mica d’aigua fins que es desfaci i després pintar el tortell

1 comentari:

  1. Bona tarda,
    Aquest any vull fer el tortell de Rams. No l'he fet mai, però amb el confinament, provarem de fer la teva recepta. No tinc sobres de llevat sinó llevat fresc (els daus aquells refrigerats). Saps per quan ho hauria de substituir? I tampoc tinc fruita escarxada :-(, això ja no sé amb què substituir-ho. Moltes gràcies

    ResponElimina